Välkommen vecka 26

 Vecka 26 (25+0) ♥
 
Mamma: Magen växer rejält och en del kvinnor får hudbristningar, s.k. striae gravidarum, som ser ut som blåskimrande linjer. Hudbristningarna beror sannolikt på hormoner och det hjälper inte att smörja in magen med dyra krämer eller oljor. Ofta kliar det rejält om huden brister, du kan lindra det genom att smörja in magen med en mjukgörande kräm. En del kvinnor får även hudbristningar på brösten, låren och stussen.  Huden kommer så småningom blekna då du inte är gravid längre. 
Blodcirkulationen tar hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att ditt hjärta och dina njurar jobbar extra hårt. Det är dags att bok in dig/er på mödravårdscentralens föräldrautbildning om ni redan inte gjort de.
 
Barnet: Längden är ca 35 cm och vikten är 800-900 g. Nu utvecklar fostret sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan öppna och stänga sina ögon.
Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar.
Huden är nu även lite tjockare och inte lika genomskinlig. Den är ganska röd, men skyddas av vernix-lagret.
 
Tankar kring förra veckan: Vågen visar +2kg sedan inskrivningen. Veckan var som föregående (v 25). Dock så hade vi två fantastiska dagar på Kolmården 25+5 och 25+6. Första dagen var helt okej trots deras uppochner vägar överallt. Ryggen kändes helt okej. Dagen efter var det inte lika kul längre. Kom knappt ur sängen och det var jobbigt att gå, dessutom regnade det halva dagen så jag blv lite blöt och kall.
Krampen i vaderna gör sig påmind om morgnarna och halsbrännan lika så fast mest på kvällen. Akupunkturen gav ingen riktig effekt denna behandling (på torsdagen), men det var troligtvis för att jag gick på Kolmården två dagar irad.
Lilla pyret verkar ha det toppen, rör på sig för fullt och verkar ha det rätt bra där inne. Lyssnat på hjärtat en gång för att det är så mysigt! Har lånat min systers hjärtljudsdoppler som hon hade när hon var gravid med lilla L. Dock behövs det inte lyssnas pga av oro då det bor en vilding där inne! ♥