Att vara dansk gris..

Som så många utav er vet så har jag jobbat som grisskötare ett tag, men gör ej längre. Vi svenska bönder har den senaste tiden blivit väldigt smutskastade av media, djurrättsorganisationer, okunnigt folk mm. 
 
Det ÄR stor skillnad på att vara gris i Sverige eller på annat håll.
 
Svenskar har en stor förmåga att köpa kött efter pris, vilket resulterar i att det ofta hamnar ex. Danish Crown på tallriken. Varför? För att det är ett utav dem billigaste märken i våra köttdiskar. Det känns för mig, som att det finns en anledning till detta, och det tror jag att ni också vet. 
Suggorna står fixerade hela sitt liv. Ca 5 år utan att kunna röra sig. Dem gör i princip allting på samma ställe förutom när dem ska grisa. Då flyttas dem till en annan fixeringsbox. Dem kan enbart ligga och stå. Inte vända på sig eller böka runt. Har hon tur kanske hon kan sniffa lite på kultingarna när dem äter. Strö och halm används inte, suggan kan alltså inte bädda innan hon ska grisa.
Dem föder (med hjälp av insemination) upp till 40 kullar/år = fler ungar än naturen normalt tillåter. 40-50 smågrisar blir instängda i samma utrymme som en svensk hästbox. Utan halm eller strö att bädda eller böka runt i. Dem står även på helspalt (gallergolv).
Fixering är förbjudet i Sverige. Likaså helspalt. 
Tänk dig själv att få stå, ligga, sitta, äta, bajsa på samma ställe.. Utan ett varmt täcke eller kudde. En gris bajsar inte där den äter normalt och behöver böka och få frisk luft för att ha ett normalt liv. 
 
I Danmark klipper dem rutinmässigt av svansarna på smågrisarna (svanskupering). Dem bryter alltså mot EU:s djurskyddregler då svanskupering har varit förbjudet i hela EU från 2001 = köttet är olagligt. 
Det konventionella fläskköttet som NI lägger på era tallrikar från Danmark kommer från svanskuperade grisar. 
Ordförande för grisproducenterna inom Landbrug & Födevarer (danska motsvarigheten till LRF = lantbrukarnas riksförbund)  säger att dem kuperar svansarna för att dem inte ska få svansarna avbitna när de blir större för att svansbitning är mer smärtsamt än själva svanskuperingen. Observera att dem kuperar svansarna utan bedövning. Svansbitning är en beteendestörning hos en gris och kan bero på många olika saker såsom stress, understimulerad, för många grisar på för liten yta, för lite strö/halm, dåligt vattentryck, dålig luft eller att okända människor springer omkring inne i grisstallarna. 
 
Vid leverans slår dem grisarna med hårda plaströr för att det ska gå fortare då dem vill tjäna in pengar. Tid=pengar vilket resulterar i våld. En del grisar har skador långt in i musklerna efter att de blivit slagna. 
 
Vad bidrar du som svensk med om du köper dansk fläskkött? I 10% av allt fläskkött som är förpackat från Danmark finns multiresistenta bakterier. Alltså bidrar du med att sprida dem. I Danmark blandar dem i antibiotika i fodret så att även friska grisar äter det även om det bara är dem sjuka som behöver det. Bakterierna sprids även till åkrar och grundvatten.
 
Du bidrar även till att svenska bönder, som följer djurskyddsreglerna och har mindre stressade grisar tvingas stänga igen sina gårdar och lägga ned sin produktion.
 
Så vill du göra något bra idag? Avstå danskt fläskkött. 
 
En filmsnutt som egentligen är reklam för en serie i Danmark, men som visar bilder på hur dem har det.