Ny ersättning&vaccin

Var på BVC idag, eller ja, det blir igår. Med lilla Bo. Allt såg super och jag fick prata av mig litegrann eftersom jag inte lyckats göra de tidigare så det var skönt. Känns oerhört skönt att dom har koll och alltid frågar. Känns skönt att kunna ha ett förtroende till både BVC-sköterska och barnmorska. Att dom verkligen visat att dom bryr sig känns så himla bra, då det är viktigt enligt mig.
Malte växer på fint och följer sina kurvor perfekt. Han hade gått upp 390g sedan förra besöket för 14 dagar sen. Alldeles perfekt! Även vuxit 2,5 cm på längden, så där tog kurvan ett skutt uppåt.
Vi diskuterade lite angående hans ersättning och hans kräkningar. Alla bebisar kräks väl mer eller mindre, men när man får byta kläder ca 6 ggr om dagen är det inte roligt längre. Det är liksom inga små spyor som kommer upp. Och det spelar ingen roll om han ätit 50 ml eller 120 ml. Han äter oftast mellan 90-120 ml var tredje till fjärde timma, ibland oftare om han är lite snuttig, men då i mindre mängd. 
Vi fick med oss en provburk hem utav Profylac. Den han åt tidigare heter Althéra. Althéran innehåller laktos, vilket Profylacen inte gör. Dock sägs det att så små barn inte reagerar på laktos.. men jag skulle väl vilja säga att en del gör det.. typ Malva. Men nu är det bara hålla tummarna för att denna fungerar bättre på honom så han slipper kräkas hela tiden. 

Vi pratade lite om vaccin då vi vill vaccinera Malte mot rotavirus. Malva hade det och det är inget jag ens önskar min värsta fiende.. hemskt och jobbigt för de små. Vi hade tur med Malva att hon drack bra under de 10 dagar hon var sjuk. Mat fanns inte på världskartan. Slank ned någon korvbit då och då, så under den perioden fick hon exakt de hon ville ha för att få i sig något överhuvudtaget. 
För er som inte vet vad rotavirus är, så är det en slags maginfluensa, trots att det egentligen inte har något med influensa att göra. Man kan säga att viruset infekterar mag- och tarmkanalen och det ter sig i form av kraftiga kräkningar till en början för att sedan gå över till diarré. Ett till tre dygn efter att man smittats brukar symtom uppstå i form av plötslig feber, kräkningar och vattentunna,  täta diarréer. 
En del barn kan bli riktigt sjuka pga intensiva kräkningar och diarréer att de är tvungna att blir inlagda pga att de är uttorkade med saltrubbningar, kramper och hjärninflammation som följd. Viruset brukar hålla i sig i 4-8 dagar, ibland längre och vanligaste perioden för rotavirus är februari-mars.
Nackdelen med vaccinet är att det i en del län, som exempelvis Västmanland, är ett väldigt dyrt vaccin. Man ger det inte heller som en spruta utan det är ett oralt vaccin man ger som droppar i munnen.

Vi pratade även om TBE vaccin till Malva. Malte är för liten för det vaccinet ännu, men kommer, när han blir äldre, att vaccineras mot de han också. Vaccinet fanns på plats fick jag veta och det var bara att boka en tid, så kommer hon att få vaccinet. Känns skönt om hon skulle hinna få första och andra dosen så hon har ett någorlunda skydd i sommar. Jag funderar också på att vaccinera mig mot de.

Förövrigt hade vi en bra dag. Malva fick hänga med farfarn under tiden vi var på BVC. Hon är inte så rolig att ha med sig någonstans nu när hon är trotsig så sådana ställen undviker jag helst att ta med henne till.
När vi kom hem så hängde vi en stund i lekparken, men gick in efter inte så lång stund då det var riktigt kallt och Malva slutade inte äta snö. Jag hade redan innan sagt att om hon fortsatte äta snö skulle vi gå in, vilket hon gjorde. Hon satte sig bakom en gunghäst och trodde att jag inte skulle se eller förstå vad hon gjorde, haha. 
Eftersom jag hade vagnen med mig så fick vi åka hiss upp och i den blev vi fast ett par minuter. Jag har hissfobi men den här gången vet jag inte riktigt vad som hände. Jag blev inte rädd utan arg och förbannad över att vi inte kom ut.. men det gick tillslut skönt nog. Annars hade jag ringt så dom hade fått komma och plocka ut oss, hehe.

Nu ska jag försöka sova. Hoppas alla läsare/följare mår toppen och har haft en underbar jul!! ♡